HTML

Tájszerkesztés

Tájszerkesztés - olyan irreális helyszíneket szeretnék létrehozni, melyek minél valósághűbbek. Legtöbbször a Terragen 2, olykor a Vue 6 progival. Egyikben sem vagyok profi, de azért igyekszem :)

2008.06.06. 11:43 Rudolfking

Renderelés - tájszerkesztés blog

Sziasztok,

Hogy miről is fog szólni ez a blog?

Egyik kedvenc időtöltésem a tájszerkesztés, főként a Terragen 2 TP segítségével, de mostanában sokszor elszórakozom a Vue 6 beállításaival is. Ezekkel (viszonylag) élethű tájakat hozhatunk létre számítógépünkön, cserébe sok-sok beállítás és hosszú renderidő vár ránk.

Ezeknek a programoknak a megismerése, alapszintű kezelése gyerekjáték (najó, a Terragen 2-nél azért vannak trükkök). Aztán ahogyan egyre komolyabb és összetettebb tájak jelennek meg képzeletünkben, úgy szűkül be az alapbeállítások lehetősége, s nyílik igény a jobb megismerésére az adott programnak. Ilyen alkalmazás a már említett Terragen 2 Tech Preview, a Vue 6, de ilyen még a Bryce 5, a Mojoworld...

Mikor készen vagyunk terepünk beállításával, a fények kezelésével, az atmoszféra, felhőzet véglegesítésével, akkor jöhet a renderelés. Szinte mindegyik programban közel végteleníthető a renderidő, így ezzel óvatosan kell bánni. Velem is előfordult már, hogy a Vue 6 'Ultra' fokozatára lekicsinylően néztem... 100 óra 5 perc lett a végső idő :) Terragen 2-ben is elkövettem ilyen hibát, 65 óránál fejezte be, és itt nincs is "Resume render" funkció, tehát ezt egy az egyben kellett végigvinnie (csak vihar ne legyen!:D).

Kész képünket persze kezelhetjük Photoshopban (postwork), hiszen azért egy egyszerű Auto levels gyakran sokat javít a képen. Az én képeimnél ez nem igazán jellemző, elvagyok nélkülük :)

A blog működése során inkább a jelenlegi munkálataimat, azok fejlődését mutatom be, de néha felrakok néhány régi munkámat (másfél év alatt elég sok rossz is, jó is összegyűlt). Ilyen például az a felső kép (blog logó), ez 3 hónappal az első tájszerkesztő programom megnyitása után készült Terragen 2-vel, akkor nagy szám volt tőlem :) Címe: A Meratthan-hegység, és ez csupán kivágat. Hasonló témájú volt ez a képem: 

A Meratthan-hegység lábánál

Ez a kép még 2007 májusi munka, ennek egy másik nézőpontja lett ez a kép is. Ezek renderideje 14-22 óra között volt, a Terragen 2-nél ez átlagosnak mondható.

Bejegyzések nem tudom, milyen sűrűn lesznek, hiszen elég gyakran tájszerkesztek, de ritkán alkotok teljes (előnézeti) munkákat, inkább a kép egy-egy részletét nézem mindig meg (crop region, vagy render area).

További kellemes nézegetést - a jövőben is!

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://rendertime.blog.hu/api/trackback/id/tr75506535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mit hallottam! 2013.02.04. 13:46:44

Tisztelt Rudolfking!
Szeretném veled felvenni a kapcsolatot Terragen ügyben, lehetséges?
Email címem:
vargadezso.m1tv@gmail.com

Várom válaszod!
Üdvözlettel: Dedi
süti beállítások módosítása